Sosyal Medya

Dünya

Avrupa militanları IŞİD’e ihraç ediyor

Fransa'daki saldırılar IŞİD içindeki 'yabancı militanlar'ı yeniden gündemin odağına taşıdı. Irak istihbarat kaynakları son 2 yılda örgüte 17 bin 400 militanın katıldığını, Avrupa'nın 'radikal eğilimli' kişilerden kurtulmak için çıkışlara engel olmadığını belirtiyor



Paris saldırısıyla birlikte IŞİD içindeki yabancı militanlar gerçeÄŸini yeniden gündeme geldi. Kouachi kardeÅŸlerin Charlie Hebdo saldırısı ve ardından market baskını yapan Amedy Coulibaly’nin saldırılarının ardında, Kouachi kardeÅŸlerin Arapça'dan ziyade Fransızca'yı ana dil olarak kullanmaları, aynı zamanda Fransız toplumu ve sisteminde yetiÅŸmiÅŸ olmaları IŞİD ile el-Kaide arasındaki derin ideolojik örgütlenme farkını da ortaya koymuÅŸ oldu. 
EL-KAÄ°DE VE IŞİD’Ä°N FARKI: AVRUPALI MÄ°LÄ°TANLAR
Iraklı istihbarat kaynakları IŞİD içinde 17 bini aÅŸkın yabancı teröristin yer aldığını belirtiyor. Ancak en dikkat çekici durum ise Avrupa ve ABD’nin örgüte katılmış vatandaÅŸları için kılını dahi kıpırdatmamış olması. Zira iki yıldan bu yana birçok ülkede katılımın olduÄŸu IŞİD konusunda sadece Kanadalı güvenlik birimlerinin Türkiye’ye gelerek Åžanlıurfa ve Gaziantep’te incelemelerde bulunduÄŸu ortaya çıktı.
NEREYE GÄ°TTÄ°KLERÄ° BÄ°LÄ°NÄ°YORDU
Resmi kaynakların verilerine göre Türkiye son iki yıldan bu yana IŞİD’e katılma potansiyeli yüksek yedi bini aÅŸkın Avrupalıyı sınır dışı etti, bir kısmını ise ülkelerine teslim etti. Ancak ülkelerine gönderilen yedi bini aÅŸkın IŞİD militanından sadece 21'i hakkında hukuki iÅŸlem yapıldığı tespit edildi. IŞİD’e yakın kaynaklar, teröristlerin Avrupa’dan çıktığı andan itibaren ülkelerinin bu ÅŸahısların örgüte katılacağından haberdar olduÄŸunu, ancak bu ülkelerin söz konusu olan militan eÄŸilimli insanlardan kurtulmak için duruma seyirci kaldığını iddia ediyor. 
FRANSA VE Ä°SPANYA’DAKÄ° HÜCRELER HALA AKTÄ°F
Fransa polisinin market saldırısında yer aldığını düÅŸündüÄŸü ve aramaya baÅŸladığı sırada Türk yetkililer tarafından IŞİD’e katıldığı bilgisinin iletilmesi üzerine Fransız güvenlik birimleri Boumeddiene’nin ülke içinde ve Ä°spanya’daki hareketliliÄŸini mercek altına aldığı kaydedildi. Son iki yıl içinde IŞİD’e 17 bin 400 yabancı militanın katıldığı Iraklı istihbarat kaynakları tarafından dile getiriliyor. Ayrıca bu IŞİD militanlarının Avrupa’da ikamet ettikleri ülkelerinden çıkışları engellenmediÄŸi için örgüte katılımın her geçen gün arttığı iddia ediliyor. Boumeddiene’nin kaçışı ile birlikte örgütün Fransa ve Ä°spanya’daki hücreleri de dikkat çekiyor. Iraklı istihbarat kaynakları, Boumeddiene’den önce örgütün Avrupa’daki hareketliliÄŸini, geçiÅŸleri ve para transferlerini dikkatle incelendiÄŸinde örgütün Fransa’daki hücrelerinde 11 kiÅŸinin yer aldığı, Ä°spanya hücresinin de aktif olduÄŸunu ifade ediyorlar. Fransız polisi silahların dışarıdan getirildiÄŸini ve finansmanın da dış kaynaklık olduÄŸunu tespit etti. 
7800 RÄ°SKLÄ° PROFÄ°L BÄ°LDÄ°RÄ°LDÄ°
IŞİD’e karşı küresel düzeyde yapılan toplantılarda, “riskli profillerin paylaşımı” konusunda uzlaÅŸmaya varılmıştı. Son olarak geçtiÄŸimiz Kasım ayında Paris’te yapılan Ä°çiÅŸleri Bakanları toplantısında ülkeler arası iÅŸbirliÄŸinin artırılması kararlaÅŸtırıldı. Türkiye’de güvenlik ve istihbarat makamlarına dün itibari ile gelen isim sayısı 7 bin 800’ü buldu.

Hollande teÅŸekkür etmiÅŸti

Didier Eric Francois, Edouard Aldo Jean-Mar, Nicolas Henin ve Pierre Ernan Marc Tor adlı gazeteciler MÄ°T’in geçtiÄŸimiz yıl Nisan ayında Telabyad’da düzenlediÄŸi özel bir operasyon ile IŞİD’den alınmış ve sessiz sedasız ülkelerine gönderilmiÅŸti. Bu operasyon o dönemde dünya kamuoyunda çok tartışılmamıştı ancak Fransız yetkililer operasyonu düzenleyen ekibe özel teÅŸekkür etmiÅŸti. BaÅŸbakan François Hollande’ın da Türkiye’ye teÅŸekkür ettiÄŸi gündeme gelmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.